Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Richard Dawkins interjúja George Coyne-nal

2010.08.02. 22:59 S. M.

Az alábbiakban közzéteszem hosszadalmas munkámat, Richard Dawkins Coyne atyával készített interjújának magyar feliratos verzióját. Régóta el akartam már készíteni, és megfogadtam, hogy addig nem is írok a blogra. Végre itt van hát.

Az interjú valami tévéprogramhoz készült 2008-ban, amibe aztán nem került bele, de a neten nagy népszerűségnek örvend. Kb. 1 óra hosszú, több részre van bontva, de az alábbi beágyazás egyben lejátssza.

Nincs annál izgalmasabb, mint mikor az ateista leáll beszélgetni a hívővel. Coyne atya ráadásul tudós, a vatikáni obszervatórium vezetője volt, így a beszélgetés egyfajta értelmiségi/racionális kulturáltság jegyében folyik. Amiből sok hívő könnyen ki tudja hozni Coyne szimpátiáját, nem látva az érvelési hibákat.

Dawkins maga úgy fogalmazott webszájtján, hogy Coyne tipikus 'double thinker'. Az egyik pillanatban ezt mondja, a másikban azt. Ez az 5–6. résztől valóban kiütközik, amikor előjönnek a korábbiakkal való szembesítések, és Dawkins faltól-falig terelgeti beszélgetőtársát.

Egy ilyen pont például, mikor az 5. részben Coyne Aquinói Szent Tamás 'eredeti mozgató' istenbizonyítékát hozza elő, holott nem sokkal előtte azt ecseteli, milyen téves az a kép, hogy Isten valamikor megteremtette a világot (merthogy Isten folyamatosan teremti a világot). Nincs mód ebbe most jobban belemenni, később viszont szándékszom még hivatkozni az interjúra, akár egy elemzés alkalmával is.

Ajánlom mindenkinek, akivel vallásról és ateizmusról beszélgettem, és mindenki másnak is.

Személyes megjegyzés: ez volt az első videó, amit Dawkinsról láttam. Akkor még hozzám is csak a híre jutott el, hogy ez a valaki valami vad, dühöngő ateista. És persze akkor még elvileg katolikus voltam. Aztán emlékszem, az első benyomásom az a csalódás volt, hogy milyen barátságos ez az ember...


25 hozzászólás

Címkék: filozófia ateizmus richard dawkins keresztény materializmus

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása