Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

The Dark Knight (A sötét lovag)

2008.08.08. 01:19 S. M.

Hollywood mai marvel-feldolgozásaiban mindig a popkultúra hősértelmezése a legérdekesebb. A hőskultusz explicit kérdésfeltevései még akkor is szellemi élményt tudnak nyújtani, ha egyébként csak apropónak számítanak a látványhoz. Ám feldolgozásról feldolgozásra mégis annak lehetünk tanúi, hogy a hangsúly eltolódik az intellektuális sík irányába, és ez érdekes módon egyszersmind a mesevilág felépítésében is több plasztikusságot, merészséget és szándékoltságot tesz lehetővé. Talán éppen azért, mert emiatt a gyermeteg gesztusokban már nincs szükség több kertelésre. És persze minderre még rásegít a filmtechnika fejlődése, ami nem lényegtelen, hiszen ismerjük a tézist, hogy a film elsősorban látvány.

A kétségkívül sikeres folytatások közé tartozik, és ebben nagy érdeme van Heath Ledgernek. Az első rész Christian Bale kifejezetten inspirált játéka köré épült, aki itt bruce-ostul-batmanestül is voltaképp csak másodhegedűs Ledger Jokere mellett. Ledgert én A hazafiban láttam csak eddig, ami olyan bűnrossz film, hogy ezért ennek a fiúnak a játékát is csak fiatalos ujjgyakorlatnak tekintettem, hogy ne kelljen dicsérnem, de végülis el kell ismernem, hogy élete utolsó szerepében igencsak emlékezeteset alkotott.

Bale-től és karakterétől többet nem nagyon lehetett elvárni ezen a téren, az első rész alapozása itt kamatozik. Azonban ha nem fejlődik tovább a hős jelleme, ebből is lejtmenet lesz. Valami fejlődés azért van, megjelenik a kétely, és azért ezen sokáig lehet rugózni. A receptet már a Pókember is felmondta. (De bénák ezek a nevek:)) És a harmadik részre – ahová Ledger tragikus halála miatt kreálni kell egy új Jokert – új szerepet is kapott a hős, az üldözöttét, akinek bujkálnia kell. Ezzel hozzátesznek egy kis mozaikot az archetípushoz, bár itt elég logikászkodva született meg ez a momentum.

A lányról csak annyit, hogy Katie Holmes lecserélődését egyértelműen megsínyli a franchise.

Gotham város megjelenítésére nem jutott annyi energia, mint az első részben. Talán több a nappali jelenet is, nem tudom, de itt mintha egy átlagos amerikai városban játszódna minden. Az akciójelenetektől már többet várnék, túl hagyományosak, túl sokat rejtenek el a vágások, középszerűek.


szólj hozzá

Címkék: filmkritika

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása