Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Öngyilkosság

2011.11.24. 01:20 S. M.

Az öngyilkosság egy nagyon emberi dolog.

Történetben éljük meg az életünket. Ha öregségben halsz meg, lassú halállal, életed során lemondasz arról, hogy életed egy történetet alkothasson.

Vitathatóan fogalmazok, de a különbséget megragadtam. Az ember történetet ír, jellemzően karriert, személyes életben társat talál, de talán a karrier a legtörténetszerűbb ív. Letesz valamit az asztalra. Ez a történet valamikor eljut egy csúcspontra, és utána kiereszt. Személyes életben társkeresés dettó. Megöregszünk.

És öregedés közben életünk sokat veszt történetszerűségéből. Folyammá válik, ami egyszer majd megszakad, de abban már nincs szándék, ok nélkül megszakad.

Az öngyilkosság rendelkezés arról, hogy életem íve ív maradjon, ne rétestészta. Hogy a történet lezárása is a kezemben legyen. Hogy a távozás méltóságteljes legyen, és hangsúlyos, ahogy egy szép történethez illik. Az öngyilkosság művészi gesztus.

Petőfi is öngyilkos volt, nemcsak József Attila. Az „Ott essem el én” ugyanerről szól, amiről most firkálok. Soha semmit nem az ujjamból szopok, aki vitatkozni akar velem, vitatkozzon Petőfivel. Petőfi korai halála nagyban hozzájárult ahhoz, hogy életének néhány éves karrierjére megfelelő fókusz kerüljön. És mivel Petőfi művész volt, tudta ezt. Az „Ott essem el én” a fókuszért kiáltó életműformálás gyönyörű példája. A saját életmű tisztelete.

Steve Jobs is öngyilkos volt azzal, hogy rákjának korai szakaszában nem kezeltette magát. „Közvetlenül” nem volt öngyilkos, Petőfi sem, és ki tudja, talán József Attila sem. És Michael Jackson sem. De elébe mentek a halálnak, jó megérzéssel.

Az ögyilkosság szerkesztői aktus.

Még egy. A genetikai dolgok - utódnevelés elsősorban - célt tudnak adni az embernek. De én azt hiszem, vannak "ág" típusú életek. Azért mondom, hogy ág, mert genetikailag nem akarnak már szaporodni, vagy ha igen, nehezen megy nekik, és nem nevelik utódjukat; ehelyett az energiájukat a memetikai továbböröklődésre fordítják.


5 hozzászólás

Címkék: genetika öngyilkosság filozófia művészek memetika

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása