Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Az ateizmus arcai 2.

2010.09.14. 22:48 S. M.

Ez alkalommal tekintsük meg Micki Krimmel videóját. Micki már egy ideje videóblogol és közösségi aktívkodik mickipedia nevű szájtján, nem mellesleg pedig viszi Neighborgoods nevű online üzletét.

A videóban Micki kifejti, hogy nem akar megsérteni senkit, a hit összetett dolog, viszont kiáll az igazáért.

A vallásnak olyan státusza van, hogy már megkérdőjelezni is illetlenség. Mindig, amikor valamilyen hitrendszert megkérdőjelezhetetlennek tart egy közösség: az probléma. Ahelyett, hogy együtt megpróbálnánk kideríteni, hol a helyünk a világban, a vak hitre alapozva egymást próbáljuk kisöpörni onnan.

Oké, lehet, hogy te nem akarsz senkit sem megölni vallási különbözőségre hivatkozva, de ha belegondolsz, hogy a vallás háborúk ürügyéül szolgál, és elválaszt, rájössz: nem figyelsz oda eléggé. És azzal, hogy elutasítod a hited megkérdőjelezését, cinkossá válsz.

Az agnoszticizmus, amelyik megengedi, hogy bármely vallás igaz lehet: ugyanolyan veszélyes. Ha agnosztikusnak hívod magad, gondold át még egyszer, mit is jelent ez. Tényleg agnosztikus vagy Istent illetően? Tényleg azt gondolod, hogy lehetséges, hogy van valaki, aki uralkodik az univerzum felett? Persze, ez lehetséges. De ugyanilyen lehetséges a repülő spagettiszörny is. Ahhoz is agnosztikus vagy?

Nehéz jó szót találni, és az ateizmus szót is többféleképp lehet érteni. Dehát alapvetően mégiscsak azt jelenti: nem hiszek Istenben. Egy felsőbbrendű lényben. Ennyi. Nem azt mondom, hogy hiszek. Nem mondom, hogy teljesen értem, hogy működnek a dolgok. Csak azt tudom, hogy nem úgy.

Emberek vagyunk, és korlátosak a forrásaink a valóság definiálására: érzékelésünk és értelmünk. Egy csomó minden zajlik körülöttünk, amit nem látunk. De ha előrébb akarjuk mozdítani a megértésünket, valamilyen konszenzusra kellene jutnunk. Egy standard valóságképet kellene elfogadnunk. Tényleg van értelme olyasmire alapozni az életünket, ami ellentmond ennek a konszenzusnak?

Azt hiszem, hogy a megválaszolatlan kérdések kitömködése egy magunkformájú Istennel alapvetően egy gőgös aktus. Feltételezni, hogy a világ a saját elveink szerint működik: arrogáns és intellektuálisan gyenge hozzáállás.

Ahhoz, hogy túllépjünk ezen a fajta gondolkodáson, nyíltan vissza kell utasítanunk. Ez a visszautasítás az ateizmus.

Az ateizmus tiszta helyzetet teremt. Ahonnan jobb kérdésekhez és tudatosabb megértéshez juthatunk. Mivel az ateizmus valaminek a visszautasítása anélkül, hogy a helyébe mást ajánlana, nehéz mozgalmat alapítani rá. Nem tudod arra használni, hogy tömegeket mozgass meg, vagy politikát mázolj le vele.

De van erre szükség?

Megmondom, mire van szükség. Írjunk róla, blogoljunk, csináljunk videókat. Legyen rendben az, hogy megkérdőjelezzük a vallást, és legyünk büszkék az intellektuális függetlenségünkre.

A nevem Micki. És ateista vagyok.

Jó fej csaj, ügyes videó. Go Micki.


szólj hozzá

Címkék: ateizmus

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása