Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Ákos: Tipikus sztereó

2013.05.08. 01:39 S. M.

Erről már akartam írni, mert jó számnak tartom, az egyetlen hibája a szöveg. Sajnos ez egy lerágott csont, ákost sokan kritizálják emiatt, ő meg egy menthetetlenül büszke konzervatív valaki.

Először azért a pozitívumokról. Egy jó kis eredeti hangzás, játékosság, szabadság, egy szuperül működő értelmetlen szójátékos refrénnel.

A szöveg maga is egész jó lenne egyébként, csak ne figyelne be az ostoba érzelmeskedés, hanem vinné végig következetesen a játékosságot.

Az első gyenge pont részletkérdés, bár nem elhanyagolható. A

Mit mond a csábító?
Mindig csak élvezz

helyett szerintem gyere és élvezz jobb lett volna. A "mindig csak élvezz" eleve fura mondat, ilyet senki nem mond, ez maximum egy életfilozófia tudna lenni.

Aztán.

Mit mond a szerelem?
Azt mondja, érezz

Gyönyörű oppozíció, nagyon költői, nagyon kerek, de épp ezért van igazuk azoknak a kommentelőknek, hogy a számhoz képest a szöveg itt már túl komolyan veszi magát. Még egy kibaszott jutalomjátékba is bele kell oltani az értékrendet? Kár.

Aztán.

Suhan a limuzin
Pár ember megfagy kinn
Te segíthetnél valakin

A limuzin jó kép, látszik, hogy van érzéke, volt mi köré építkezni, de hát csak nem tud elszakadni ettől a hittanos térítgetéstől. A limót egyébként sokkal működőképesebb az őrjöngő tömeggel oppozícióba vinni, ez a kőgazdag-mélyszegény ellentét is olyan szegénylázáros-bibliás. Igen, a nagy limóútvonalak mentén fagyogatnak az egyébként ott törvénytelenül életvitelszerűen fagyoskodó homelessek. Again, ez a kötözködés azért indokolt, mert ez a szöveg pont egy olyan koncepciót vág agyon, amelyiknek szabadnak kellene lennie minden erkölcsi fennhangtól. Sokkal jobban illene ehhez a számhoz egy kedvesen, mókamikisen leszarok mindent attitűd, ami egyébként nem idegen ákostól sem. Csak ákos előbb hívő katona, és csak utána leszarok mindent mókamiki; legalábbis ezt sugallja magáról.

Na és akkor az egész megkoronázása:

Balról is nyúzzák
Jobbról is húzzák
Ez itt Magyarország

Bármilyen furcsa, de ez is egy konzervatív, erőszakos belepolitizálás. Ez a nemzetkarakterológiai önreflexió tipikusan konzervatív dolog: "mi széthúzóak vagyunk".

Na hát szóval mindegy.


szólj hozzá

Címkék: zene kritika

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása