Amatőr gondolatok, kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

Vacskamati blog

Amatőr gondolatok kritikákkal vegyítve, az önreflexió jegyében.

A csodákról, avagy mennyi ideig fade-elt ki Jézus mennybe menetelekor?

2010.10.10. 21:01 S. M.

Jézus Krisztus felment a mennybe. Egy mezőre vonult ki tanítványaival, azok körülállták őt, ő pedig felment a mennybe. Ugye? Elemelkedett a talajtól, és folyamatosan mozgott felfelé.

A kérdésem az, mennyi ideig tartott Jézus eltűnése? Angolul, és IT-s szaknyelvekben fade-elésnek hívják, amikor valami fokozatosan elhalványulva tűnik el, például egy film utolsó néhány másodperce. Feltehetően Jézusnak is volt egy fade-intervalluma.

Senkitől sem fogok választ kapni, de különböző okok miatt. Egy racionális ember azt mondja: "nem tudom". Egy vallásos pedig azt: "ez egy rossz kérdés". A csodákkal kapcsolatban a részletekre való rákérdezés egy vallásos számára mindig valami nagyon kínos dologba való beletenyerelés. A csoda ugyanis mindig csak úgy működik számunkra, befogadók számára, akik olvassák a csoda leírását, ahogyan az le van írva. A leírás szintjén. Közelebbről megnézve viszont olyasmit élünk át, amit oly gyakran a hétköznapokban: távolról szép, közelről csúnya – mindenki ismeri ezt az érzést –, csak itt a rációnkban, a logikai gondolkodásunkban éljük ezt át: valami abszurditás szivárog a képbe.

A csodát nem tudjuk megnézni közelről, pusztán kérdéseket tehetünk fel. A kérdéseink viszont behatárolják a lehetőségeket, ezáltal valamiképp mégis felvázolják a csodás esemény részleteinek körvonalait.

Kellett lennie például egy pontnak, ahol Jézus már nem volt látható, a madarak számára sem. Feltehető a kérdés, hogy milyen magasságban volt ez a pont. Mi volt Jézus tudatával ekkor? Mit élt át? Mennyi ideig tartott a testének az elhalványulása? Fázott-e a magasban? Amikor még csak 5-10 méter magasban volt, a ruhája alá láttak-e a tanítványai? Hogy tartotta a kezét?

A kérdésekből lehet következtetni. Látszik belőlük, hogy ez a dolog racionálisan nem működik. Nincs értelme. Ha egy mai erős távcsővel nyomon követtük volna Jézus mennybe menetelét, akkor vagy az történik, hogy látjuk Jézust kifade-elni, vagy az, hogy Jézus kimegy egészen az űrbe, de az meg további problémákat vet fel. Akárhogyan nézzük: ez a dolog, amit "mennybe menetelnek" nevezünk, nem működik, ha közelebbről akarjuk megnézni. Csak úgy működik, ahogy a leírásban olvassuk: a leírás szintjén.

Mi az, ami nem működik még, ha közelebbről megnézzük? A szivárvány és a délibáb.

És mi az, ami csak a leírás szintjén működik? A metafora, a legenda, a János vitéz. A poetikus beszéd.


5 hozzászólás

Címkék: ateizmus

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása